tiistai 29. huhtikuuta 2014

Välierät: Pyrintö vs KTP-Basket

Heikommat ovat nyt karsiutuneet pois, ja isojen poikien paini alkaa. Välieräparit ovat selvillä ja ne ovat Bisons vs Kataja sekä Pyrintö vs KTP-Basket, joista käymme läpi jälkimmäistä. Haastattelussa ovat joukkueiden päävalmentajat Sami Toiviainen ja Pieti Poikola.

Ennakkoasetelmat 


Kaksi perinteikästä ja kokenutta seuraa kohtaavat. Pyrintö vei kohtaamiset runkosarjassa nimiinsä 3-1, joskin kaikki olivat tasaisia kamppailuja. Pyrinnöllä on kotietu, joka merkitsee paljon. Tampere on yksi liigan kovimmista, jos ei jopa kovin kotijoukkue. KTP sen sijaan ei ole vieraspelien mestari ja siitä kertoo negatiivinen vierassaldo. Mutta kuten on sanottu, molemmat seurat ovat äärimmäisen kokeneita ja pystyvät hakemaan myöskin vierasvoittoja kovista paikoista. 
Pyrintö on tällä kaudella tehtaillut 88 pistettä ottelua kohden, ja KTP:n vastaava lukema on 85.4. Uskallan siis sanoa, että kentällä nähdään kaksi hyökkäysvoimaista joukkuetta. Joukkueet eivät tosin ole samankaltaisia. Siinä missä Pyrintö ottaa n. 50 kahden pisteen heittoyritystä ottelua kohden, ottaa KTP vain 41. Kolmen pisteen heittoyrityksiä KTP ottaa kuitenkin 24.7 ja Pyrintö 21.7. KTP myöskin onnistuu kolmosissa liigan parhaalla prosentilla, joka on noin 38%. Levypalloissa Pyrintö on ollut vahvempi, ottaen niitä 40.5 per peli ja KTP 37.4. 
Johtopäätöksenä tästä voi tehdä, että Tampere lähtee sarjaan ennakkosuosikkina.

Avainpelaajat 


Tarvitseeko KTP:n tärkeintä miestä edes mainita? Sehän on tietysti Sharaud Curry, KTP:n ykkönen pisteissä sekä syötöissä. Playoffeissa normaalia vaisummin esiintynyt Curry on lyhyt takamies, joka on loistava palloskriinipelaaja sekä tarkka heittäjä. 
Pudotuspeleissä tähän mennessä KTP:n tärkein mies on ollut Chris Owens tilastoilla 16/5/3. Owens on eurokentillä paljon kokenut pelaaja, ja varmasti iso apu myös välierissä. Suomalaisosastolta avainasemassa ovat Timo Heinonen ja Jukka Matinen. Heinonen on yksi sarjan parhaista puolustajista ja ottaa isoa roolia myös hyökkäyspäässä. Konkari Jukka Matinen on loistava korinaluspuolustaja sekä kaukoheittäjä. Hän tuo kaivattua kokemusta joukkueeseen, ja isomies joka heittää kolkkeja levittää kenttää hyvin.
Pyrinnön tärkeimmäksi voisi nimetä Damon "D-Will" Williamsin. Korisliigassa vuosikausia pelannut veteraani on kaksinkertainen finaalien MVP. Williams upottaa heittoja läheltä ja kaukaa, ja astuu esiin ratkaisuhetkillä. Vaikka Damonilla on ikää, ei häntä tule aliarvioida. 
Joukkueen kapteeni Antero Lehto nimettiin kesän maajoukkuerinkiin. Lehto on ehdottomasti joukkueensa kantavia voimia. Lehdon vahvuusaluetta ovat korilleajot joista hän viimeistelee kovalla prosentilla. 
Keskeltä löytyy maajoukkuemies Antti Nikkilä, joka on puolustuksessa kova uhka, hyökkäyksessä ei niinkään. 
Jenkki numero kaksi, BJ Raymond. Raymond on joukkueensa paras pisteentekijä, ja tuntuu upottavan korin mistä vain. Raymond on myöskin kookas mies, joka tekee hänestä vaikean pideltävän korin alla. 

Haastattelut 


Aloitetaan Pyrinnön valmentaja Pieti Poikolasta.

1. Kuinka paljon kotietu painaa tässä sarjassa?

- Tämä varmasti selviää parhaiten tilastoista (ei se tässä sarjassa poikkea mihinkään muuhun sarjaan). Käsittääkseni kahden tasavahvan joukkueen ollessa kyseessä, toisen pelatessa kotona se on n. 63 %:n suosikki. Pyynikki on ollut meille poikkeuksellisen vahva paikka koko kauden, joten tässä se voi hitusen vielä korostua. Jonkun toisen tehtävä on sitten määritellä, olemmeko tasavahvoja, vai onko jompi kumpi meistä puolueettomalla kentällä vahvempi. Game 5 on päättynyt kotivoittoon NBA:ssa (game7) n. 80% tapauksista ja käsittääkseni Suomessa vielä useammin, mutta täällä otoskoko ei ole välttämättä tilastollisesti merkittävä, vaikkakin suuntaa-antava.

2. Minkälainen vastustaja KTP on ja millä aseilla lähdette heitä kaatamaan?

-KTP on paras 3p heittojoukkue sarjassa. Kaikki heittopaikat tulevat käytännössä Curryn voittamista 1-1 tilanteista tai palloscreeneistä, kun puolustus joutuu rotaatioon. Käytännössä meidän on pystyttävä hidastamaan Currya niin paljon kuin mahdollista, ratkaista millä tavalla puolustamme Curryn palloscreenit ja sitten tiedettävä miten autamme. Noissa asioissa tapahtunee jonkun verran viilausta sarjan edetessä ja lopulta päädymme omasta mielestämme ideaaliseen tapaan. Yksi ratkaiseva asia on myös levypallot, joka on usein enemmän seuraus kuin syy.

3. Minkälainen henki joukkueessa on tällä hetkellä?

-Erittäin hyvä ja luottavainen, mutta nöyrä! Meillä on kokenut joukkue, joka tietää mitä voittamiseen vaaditaan ja että se tulee vain äärettömän kovalla työllä.

4. Ovatko kaikki pelaajat pelikuntoisia ja onko joukkueella loukkaantumishuolia?

-Oskun (Heinonen) upeasti alkanut kausi on valitettavasti päättynyt polvivammaan, mutta kaikki muut ovat hyvässä kunnossa.

5. Onko joku KTP:stä ns. "Merkitty mies"?

-Toki Curry on avainpelaaja, mutta kuka tahansa pelaaja viisikosta tai jopa kuudes ja seitsemäs pelaaja voivat ratkaista otteluita, jos pääsevät pelaamaan omilla vahvuuksillaan.


Toiviainen


1. Kuinka paljon kotietu painaa tässä sarjassa? 

-Totta kai kotiedulla on merkitystä. Pyrintö ei ole hävinnyt kotonaan Korisliigassa (jos oikein muistan) tällä kaudella. Ja kyllähän meidänkin peli on kotona ollut pääosin parempaa kuin vieraissa.

2. Minkälainen vastustaja Pyrintö on ja millä aseilla lähdette heitä kaatamaan?

-Pyrintö on erinomaisesti valmennettu joukkue. Isokokoinen ja erinomaisesti joukkueena pelaava. Meidän pitää saada pallo liikkeelle, Pyrintö rotaatioon ja uskallettava haastaa lähelle koria.
Puolustuksellisesti tiedettävä heidän vahvuutensa yksilöinä ja pakottaa heidät pois omalta mukavuusalueeltaan. Levypallopelaaminen molemmissa päissä iso asia koko sarjan kannalta.

3. Minkälainen henki joukkueessa on tällä hetkellä?

-Henki on erinomainen ja kaikki tekee täysillä hommia joukkueen eteen.

4. Kuinka paha on loukkaantumistilanne tällä hetkellä?

-Loukkaantumistilanteesta ei juurikaan kerrottavaa. Pikku vaivoja, jotka eivät vaikuta pelaamiseen.

5. Onko joku Pyrinnöstä ns. "Merkattu mies"?

-Erityisesti ei merkata ketään. Pitää tietää, miten Lehto-Damon-Raymond- Lewis mieluiten hakevat korintekopaikkoja.


Loppusanat


Toivotan kaikille hyvää ja nautinnollista keväänjatkoa. Nauttikaa pudotuspeleistä. Uutta tekstiä luvassa taas finaalien aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti