tiistai 30. syyskuuta 2014

Korisliiga 2014-2015 


Uusi kausi on jälleen lähestymässä, joten on aika kurkistaa mitä kaikkea on meneillään.

Yleistä


Hallitsevana mestarina kauteen lähtee Tampereen Pyrintö, joka kaatoi finaalissa Katajan voitoin 3-1. Mestaruus oli joukkueen kolmas. Liigaan lähtee nousijana Helsinki Seagulls, ja sarjasta putosi UU-Korihait. Myös Lappeenrannan NMKY joutui luopumaan sarjapaikasta taloudellisista syistä.
Sarja on 11 joukkueen nelinkertainen sarja, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että jokainen joukkue pelaa 40 ottelua (20 koti- ja 20 vierasottelua). 
Kesän aikana koripalloon tuli sääntömuutoksia, jotka astuvat voimaan tällä kaudella. Suurin muutos on hyökkäyslevypallon jälkeisen hyökkäysajan putoaminen 14 sekuntiin, edellisen 24 sijaan. Säännöissä mainitaan myös muuta turhaa, kuten housunlahkeiden pituus.


Joukkue-ennakot 


Ennakkoja joukkueista tulee kaksi: Olut-Ukon ja BearBasketin versiot. 

1. Nilan Bisons 

-Viime kaudella jo välierissä pudonnut Bisons on vahvistunut viime kaudelta. Se on värvännyt mm. Maajoukkuemies Roope Ahosen ja pistänyt kaikki jenkit vaihtoon. Bisons pelaa Korisliigan lisäksi huippukovaa VTB-liigaa, joten sille kertyy pelkistä runkosarjapeleistä yli 70 ottelua. Bisons leveä rosteri kuitenkin kestää, ja Loimaa nappaa runkosarjan voiton. Joukkuetta valmentaa Greg Gibson.


2. Kauhajoen Karhu

-Selvästi vahvistunut viime kaudesta. Kotimaiseen runkoon liittyivät Antti Kanervo ja Juho Lehtoranta, mutta se menetti Jussi Eskolan ja Henri Hirvikosken. Valmentajaksi Karhu pestasi Sami Toiviaisen, jolla on joukkueessa jo ennestään tuttuja: Bojan Sarcevic ja Devonne Giles pelasivat KTP:ssa Toiviaisen valmennuskaudella. Kemiaa joukkueesta löytyy, ja se tulee pelaamaan vaarallisen hyvin yhteen.


3. KTP-Basket

-Koki valmentajavaihdoksen kesällä. Joukkueen peräsimeen astui naistenmaajoukkueen valmentaja Anton Mirolybov. Mirolybovin näytöt SM-sarjasta ovat olemattomat, mutta en sanoisi, että kyseessä on huono valmentaja. KTP sai pidettyä koko kotimaisen rungon kasassa, joten yhteistyön pitäisi sujua. KTP:n jenkkikolmikko sen sijaan vaihtui parempaan. Kolmikko Jefferson, Ulmer, Simms vaikuttaa ennakoon liigan kovimmalta joukolta. Matisen ja Poundsin poissaolo kuitenkin näkyy, ja KTP jää runkosarjassa kolmanneksi.


4. Tampereen Pyrintö 

-Heikentynyt. Antti Nikkilä vaihtui kokemattomaan Mikael Sandbergiin, Damon on jälleen vuoden vanhempi, eivätkä Lewis ja BJ Raymomd ainakaan parempiin vaihtunut. Kotimaisen kaartin tärkein mies, ensimmäistä kertaa maajoukkueessa pelannut Antero Lehto kuitenkin jatkaa. Pieti Poikolan valmentamalta Pyrinnöltä ei kuitenkaan ole lupa odottaa huonoa suoritusta, vaan jatkaa taistelua kotiedusta hyvän puolustuksen voimin.

5. Kouvolan Kouvot

-Viime kaudella talousvaikutuksista kärsinyt Kouvot on saanut kasaan iskukykyisen joukkueen. Ville Kauniston ja Jonathan Jonesin ollessa isoina miehinä, tulee siitä paljon mismatcheja vastustajalle. Molemmat pystyvät pommittamaan kaarelta, sekä vääntämään pisteitä korin alta. Suomalaisosastolta löytyy nuorta talenttia, mm. Ilari Seppälän ja Tuomas Hirvosen muodossa. Tulee taistelemaan kotiedusta Pyrinnön kanssa, mutta Tampere vetää pidemmän korren ja Kouvot jää viidenneksi. Joukkuetta valmentaa Jyri Lehtonen.


6. Joensuun Kataja

-Taisteli tiensä finaaleihin saakka viime kaudella, jossa se hävisi Tampereen Pyrinnölle. Se oli oikeastaan aikakauden loppu. Sami Lehtoranta lopetti, Kanervo ja Juho lähtivät pohjanmaalle, Mäkäläinen Lahteen ja Toikka teille tietämättömille. Kataja pääseekin Pantterijahtiin periaatteessa puhtaalta pöydältä. Veteraanien Pete Virtanen ja Teemu Rannikko johdolla yksistään ei kuitenkaan pitkälle pötkitä. Joukkueella on potentiaalia olla kova joukkue muutaman vuoden päästä, mutta ei vielä tällä kertaa.


7. Helsinki Seagulls 

-Helsingin uusi yhdistelmä joukkue. Nuorta lupausta löytyy täältäkin, Carl Lindbomin ja Lauri Toivosen merkeissä. Sitä ei kuitenkaan ole tarpeeksi, ja kunnon pelimiehistä on puutetta. Tällä hetkellä vain kahden jenkin vahvistamalta Seagullsilta puuttuu kokonaan sentteri. En tiedä, ollaanko sellaista etsimässä vai ei, mutta ilman sentteriä on melko vaikea elää. Mikko Larkaksen valmentamassa Seagullsissa ei taito yksinkertaisesti riitä, ja Helsinki jää kovempien jalkoihin.


8. Tapiolan Honka 

-Toissa kautena liigaan nousseen Hongan tie katkesi viime keväänä välieriin. Valmentaja Pekka Salminen jätti joukkueen taakseen, ja hänen tilalleen astui viime kaudella Hongassa pelannut Tuomas Iisalo. Joukkueen monivuotinen jenkkivahvistus Ronnie Clark jatkaa edelleen joukkueessa, ja hänelle tukea antavat viime kaudella Loimaalla pelannut Ike Udanoh sekä Emmanuel Ubilla. Suomalaisosastolta löytyy mm. prospekti Anton Odabasi, Joni Herrala ja Villematti Kopio. Joukkueen kyvyt ovat kuitenkin rajalliset, joten se pääsee juuri ja juuri pleijareihin.


9. Namika Lahti

-Taisteli huonoista ennakkoasetelmista huolimatta tiensä pudotuspeleihin viime kaudella. Rosterissa ei kovin merkittäviä muutoksia, Suonio lähti ja Mäkäläinen-Ojala kaksikko liittyi. Jenkit myöskin vaihtuneet. Ilkka Vuoren pitäisi myöskin palata piakkoin pelaavaan kokoonpanoon. Taistelee viimeisestä pudotuspelipaikasta Hongan kanssa, mutta jää jälkeen. Joukkueen valmentajana toimii Ilkka Palviainen.


10. Lapuan Korikobrat

-Jälleen kerran koonnut melkoisen roskasakin. Lyhyesti sanottuna Turjista ja Georgialaisista koostuva joukkue ei yksinkertaisesti pärjää liigassa. Viime kaudella Lapuan pelasti herra nimeltään Kyle Fogg. Tällaisen ihmeen toistuminen on hyvin epätodennäköistä, joten pleijarit jäävät jälleen haaveeksi. Juho Nenosen ja Pyry Rainamaan voimilla Kobrat välttävät nippa nappa putoamisen. Joukkuetta valmentaa Nenad Stefanovic.


11. Salon Vilpas

-Putoaa melkovarmasti liigasta. Preseason ei lupaillut mitään hyvää, eikä rosteri kovin tasokas ole. Lisänä tietysti Sami Ikävalkon kirous (kahtena edellisvuonna edustamat joukkueet putosivat dirreen). Kotimaisista mainittavia nimiä Jukka Kataja, Samu Kaaresvirta ja Sakari Salminen. Jenkeistä Adam Constantine jouti vaihtoon, ja tilalle tuli Paul Harrison. Joukkueen valmentaja on Mikko Tupamäki


BearBasket


1. KTP-Basket

- Hyvä kotimainen runko. Ehkä ennakolta korisliigan kovin jenkki kolmikko. Matisen poissa olo saattaa näkyä syyskaudella mutta mikäli mies kuntoutuu kevät-kaudelle on KTP yksi suurimmista suosikeista runkosarja voittajaksi ja mitallistiksi. Suurin kysymysmerkki on joukkueen valmennus.


2. Nilan Bisons

-Hyvä ja laaja rosteri. Hyvä valmennus. Tuskin tulee runkosarjaa voittamaan VTB-liigan tuoman rasituksien takia mutta keväällä varmasti suurin mitalli ehdokas.


3. Kauhajoen Karhu 

-Joukkue on paratunut viime kaudesta kun Hirvikoski ja Eskola vaihtui Kanervoon ja Lehtorantaan. Valmentajan vaihdos tekee hyvää ja Bojanistakin saadan enemmän. Lisäksi mielestäni Toiviainen on parempi valmentaja kuin Tammivaara. Joukkueella ei ole samoja europeli rasituksia kuin Biisoneilla,Pyrinnöllä,KTP:llä ja Katajalla ja siitä on varmasti apua. Jenkistä Giles ja Mangano on ennakolta näyttäneet olevan hyviä mutta Hortton on vielä kysymysmerkki. Kapea miehistö isoon päähän voi tuoda ongelmia jos loukkaantumisia tulee. Ensimmäinen mitalli lähellä.


4. Tampereen Pyrintö 

-Sama hyvä kotimainen runko kun viimekauden joukkueella. Toki Nikkilä on poistunut mutta en näkisi että kovin suuri menetys. Heinonen parantaa ja korvaa Ässän kanssa kyllä Nikkilän jättämän aukon. Ja tietenkin pitää mainita ikinuori Daimon. Pieti on yksi parhaista valmentajista liigassa. Jenkki kolmikko on vielä vajaa ja se kuitenkin vähän vaikuttaa arviointiin mihin Pyrintö sijoittuu. Mitalli suosikkeihin kuitenki lukeutuu.



5. Kouvolan Kouvot

-Viime keväänä joukkue sai piristysruiskeen kun Kaunisto teki sopimuksen joukkueen kanssa. Nuori ja nälkäinen joukkue + kohtuu hyvät jenkit + hyvä valmentaja + Kaunisto voi viedä joukkueen pitkälle.


6. Joensuun Kataja 

-Tällä hetkellä sanoisin että Kataja on paljon huonontunut viime kaudesta. Ilman Rannikkoa ja Arnold:ia hyvin hajuton ja mauton jokkue. Hortton ilmeisesti ok vahvistus. Lisäksi mietityttää riittääkö Rannikon vauhti enää liigassa.




7. Namika Lahti

-Jos Vuori ja Mäkäläinen pysyvät kunnossa Lahti yltää varmasti pleijareihin asti. Hyvät kotimaiset ja jenkit.



8. Helsinki Seagulls

-Hyvät jenkit mutta kotimainen osasto melko keskinkertainen. Lindbom ja Lehtinen toki hyviä profiili pelaajia.



9. Tapiolan Honka

-Nuori ja hyvä kotimainen runko. Odabasi parantaa. Clark hyvä vahvistus. Iisalon valmennus taidot suuri kysymysmerkki.



10. Lapuan Korikobrat

- Hyvät jenkit ja Nenonen ei vaan riitä.



11. Salon Vilpas 

-Ei niin ei. Ei vaan ole liigatason joukkue.



Loppusanat

Kiitos kun luit! Toivotan kaikille hyvää ja onnekasta koriskautta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti