torstai 17. huhtikuuta 2014

Korisliiga playoffs 2013-2014

Nyt on taas se aika vuodesta, kun Suomalaisen koripalloilun ystäville viihdettä riittää! Korisliigan pudotuspelit starttaavat jälleen ensi maanantaina 21.4 ja joukkueet ovat varmistuneet. Käyn tekstissä läpi neljä suurinta mestarisuosikkia.


Tampereen Pyrintö 

Ennakkosuosikkina pudotuspeleihin lähtee mielestäni Tampereen Pyrintö. Back-to-Back mestari kausilta 2010-2011 ja 2011-2012 on mukana mestaruustaistossa Antero Lehdon ja Damon Williamsin johdolla. Pieti Poikola palasi vuoden tauon jälkeen Pyrinnön peräsimeen ja asiat lähtivät kokemusta uhkuvan seuran kannalta oikeaan suuntaan.
Lehto kuuluu ehdottomasti liigan parhaiden kotimaisten joukkoon ja palkittiinkin lokakuussa kuukauden pelaaja palkinnolla. Damon Williams taas on jo yli 40 vuotias ikinuori taistelija, ja kaksinkertainen finaalien arvokkain pelaaja. Williamsin apuna ahkeroi jenkkikaksikko BJ Raymond sekä Kelvin Lewis. Raymond on vankkarakenteinen, enemmänkin painonnostajan näköinen mutta silti pehmeän hypärin omaava laituri. Lewis sen sijaan on tappavan tarkka heittäjä ja tärkeä palanen joukkuetta.
Avauskokoonpanossa häärii myöskin 210-senttinen Susijengin sentteri Antti Nikkilä. Nikkilä on kova pelote vastustajan sisäpelille. Ei tosin omaa suurtakaan riskiä korinteossa. Penkiltä löytyy myöskin Alex Vaenerberg, Michael Myllyniemi, Petri Heinon, Henri Välimaa, Ville Pekkola sekä reilut 60 pistettä junnumaajoukkueessa mättänyt Topias Palmi.

Nilan Bisons


Kaksi kautta liigassa, kaksi mestaruutta. Valmentaja Greg Gibson johdatti liiga nousijan kahteen perättäiseen mestaruuteen. Sittemmin joukkue on kerännyt nimekkäitä pelaajia, mm. Tuukka Kotti ja Mikko Koivisto joista jälkimmäinen siirtyi taannoin Turkkiin. Bisons näyttikin olevan täysin pysäyttämätön massiivisessa voittoputkessaan. Ensimmäisen tappion tultua, on niitä sitten tullut useampiakin. 
Jenkkivahvistus listalta löytyy John Williamson, Aubrey Coleman, Frank Robinson sekä Ralph Sampson III. Williamson on liki kaksi metrinen laitahyökkääjää, perusvarma suorittaja. Robinson on 193 senttinen kakkospaikan Swingman. Coleman puolestaan on Houstonin yliopiston kasvatti ja kovatasoinen Combo-Guard joka tuli joukkueeseen Billy Keysin tilalle. Sampson III on joukkueen varajenkki, loukkaantumisten varalta. 
Suomalaisosastolta löytyy useita maajoukkueringin pelaajia, joista nimekkäin on Tuukka Kotti. Kotti on 205cm pitkä, iso laitahyökkääjää. Vahvuus löytyy pakkipäästä, mutta hyökkäyksessäkään miestä ei tule unohtaa. 
Pelintekijän paikalta löytyy Kouvoista Loimaalle siirtynyt Antto Nikkarinen. Nikkarinen on hyvin tyypillinen Pass first PG. Ei suurta korinteko riskiä. 
200 senttinen Matti Nuutinen omaa jäätävän kaukoheiton, mutta siihen ne suurimmat vahvuudet sitten jäävätkin. Hiukan pienemmille minuuteille jäävät maajoukkueringin Carl Lindbom, hyviä otteita esittänyt Ilpo Pehkonen, Ville Mäkäläinen sekä Liam Osmanu Djeen.

KTP-Basket


Sami Toiviaisen luotsaama KTP eteni viime kaudella finaaleihin asti, mutta sai maistaa tappion karvasta kalkkia finaalien viidennessä ottelussa. Mestaruusnälkää Kotkasta löytyy varmasti, onhan joukkue ollut mestaruudeton jo 20 vuotta. Myöskään Heinosen Timo ei ole sitä kirkkainta mitalia koskaan saavuttanut. Tällä kaudella Michael Poundsin, Sefton Barrettin sekä Ryan McDaden loukkaantumiset ovat antaneet takapakkia. Europelien päättymisen jälkeen, ovat otteet muutenkin olleet hyvin ailahtelevat.
KTP:n jenkkeinä toimivat Sharaud Curry, Chris Owens ja Ryan Ayers. Curry on KTP:n pelin sielu ja sydän, eikä KTP:sta ole haastajaksi ilman häntä. Curry on KTP:n ykkönen pisteissä sekä koriin johtaneissa syötöissä.
Owens on kokenut eurojyrä jolla on niin maan perkeleelliset pohkeet. Owens pelaa sentterinä, mutta on enemmänkin SF/PF. Tästä on etu muita senttereitä vastaan hyökätessä, onhan hän heitä nopeampi ja vikkelämpi.
Ryan Ayers on 46% kaukoheiton omaava takamies/laituri. Ajouhkaa ei juurikaan löydy, mutta pakkipään hän hoitaa hyvin.
Kotimaiselta osastolta löytyy uransa parasta kautta pelaava, maajoukkuerinkiin nimetty Samuli Vanttaja, nelinkertainen Suomen mestari Jukka Matinen, kaksinkertainen vuoden puolustuspelaaja Timo Heinonen sekä huippulupaus Joonas Lehtoranta. Penkkiä lämmittävät Miki Kuusisto sekä Otto Kilpeläinen. Tällä joukkueella on potentiaalia ja halua voittaa mestaruus, mutta riittääkö taitoa?

Joensuun Kataja


Kataja on jo ties kuinka monetta kautta peräkkäin jahtaamassa mestaruutta, tällä kertaa Teemu Rannikon johdolla. Heillä on ollut jo vuosia sarjan paras kotimainen runko, mutta mestaruus ei ole tarttunut hyppysiin. Tästä suurta kritiikkiä on saanut päävalmentaja Jukka Toijala ja Toijalan "hyppyheittopelikirja". Pystyykö Kataja tänäkään vuonna kaappaamaan pantteripatsasta susirajalle?
Amerikkalaisvahvistukset ovat nimeltään Jared Newson, Alex Wesby ja Mike Morrison. Newson pelasi muutama vuosi takaperin Katajan hopeajoukkueessa, ja on kenties palannut kirkastamaan mitaliaan? Newson pelaa kolmospaikkaa ja on erittäin hyvä viimeistelemään nopeita hyökkäyksiä.
Alex Wesbykin on tuttu kasvo Joensuussa. Wesby on myöskin kolmospaikan pelaaja, pelityyliltään hieman liian samankaltainen Newsonin kanssa.
Morrison on 205 senttinen vitospaikan pelaaja, sekä Korisliigan blokkitilaston ykkönen. Morrison kuuluu ehdottomasti liigan parhaiden senttereiden joukkoon.
Katajan vahvaan kotimaiseen runkoon kuuluu mm. Teemu Rannikko, Susijengin kakkos pelintekijä. Rannikko on joukkueensa kantavia voimia ja on liigan syöttötilaston kakkonen.
Muita mainitsemisen arvoisia ovat Petri "pistooli-pete" Virtanen, joka on Korisliigan kaikkien aikojen paras syöttäjä sekä kolmen pisteen heittäjä, Antti Kanervo, jonka vahvuus löytyy kaaren takaa, Sami Lehtoranta, kaikkien aikojen blokkitilaston ykkönen, sekä Vesa Mäkäläinen. Muut kotimaiset ovat Johannes Lasaroff, Jesse Niemi, Kalle Naapi, Jussi Salmela, Juho Lehtoranta sekä Juho Nenonen.

Pudotuspeliveikkaus


Nyt on aika veikata pudotuspelien pistekuningas, levypallokuningas, syöttökuningas, Top 3 joukkueet ja Finaalien MVP. Myös JoKaFan on pyydetty mukaan, mutta vastausta ei ole vielä saatu.

Pistekuningas 

Olut-Äijä: 

Matt Gibson. Tulee ottamaan isoa roolia pudotuspeleissä, ollessaan Kauniston kanssa  Kouvojen ainut pudotuspelikokemusta tarpeeksi omaava.

Levypallokuningas

Olut-Äijä: 

Ville Kaunisto. Voitti sen runkosarjassa, ei ole mitään syytä miksi ei tekisi samaa pudotuspeleissä.

Syöttökuningas

Olut-Äijä: 

Teemu Rannikko. Olisin vastannut Curry, mutta luulen että hän tulee ottamaan pudotuspeleissä vieläkin enemmän vastuuta pisteiden teossa.

Top 3

Olut-Äijä: 

1. Joensuun Kataja
2. Tampereen Pyrintö
3. KTP-Basket

Kataja voittaa ensimmäisen mestaruutensa, ja kaataa finaalissa Pyrinnön 3-2.
Biisoneita ei pronssi kiinnosta, joten KTP hakee asenne voiton ja nappaa pronssia.

Finaalien MVP

Olut-Äijä: 

Teemu Rannikko. Tulee johtamaan Katajan mestaruuteen, ollen Katajan paras pisteissä sekä syötöissä.

Loppusanat

Tässä kaikki tällä kertaa! Nauttikaa tästä mahtavasta ajasta, se on vain kerran vuodessa. Jakakaa toki omat mielipiteenne. Olut-Äijä kuittaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti